TEXNIKUMDA KATTA YOSHLI AHOLINI KASBGA O‘QITISH - Xusanov Abrorjon Abduraxmonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada texnikum sharoitida katta yoshli aholining kasbiy ta’limga jalb etilishi va ularni qayta tayyorlash jarayonining ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyati tahlil qilinadi. Katta yoshli tinglovchilarni kasbga o‘qitish mehnat bozoridagi talab va taklif o‘rtasidagi muvofiqlikni ta’minlash, ishsizlik darajasini kamaytirish hamda aholining bandligini oshirishga xizmat qiladi. Maqolada kattalar ta’limining o‘ziga xos pedagogik jihatlari, ya’ni tinglovchilarning hayotiy tajribasiga tayangan holda o‘qitish, amaliy mashg‘ulotlarga ustuvorlik berish va moslashuvchan o‘quv rejalarini qo‘llash zarurligi asoslab beriladi. Shuningdek, texnikumlarda kechki va qisqa muddatli kurslarni tashkil etish, ishlab chiqarish korxonalari bilan hamkorlikni yo‘lga qo‘yish hamda raqamli ta’lim platformalaridan foydalanish orqali kattalar ta’limining samaradorligini oshirish imkoniyatlari yoritiladi.