NOSOG’LOM IJTIMOIY MUHITNING SOG’LOM BOLALAR IJTIMOIYLASHUVIGA SALBIY TA’SIRI - Jurayeva Mushtariy Muxaydinovna; Rustamova Kavsaroy Ahmad qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada nosog’lom ijtimoiy muhitning sog’lom bolalar ijtimoiylashuv jarayoniga ko’rsatadigan sallbiy ta’siri ilmiy-nazariy va ijtimoiy- pedagogik jihatdan chuqur tahlil etiladi.Tadqiqot davomida ijtimoiylashuv tushunchasining mohiyati ochib berilib,oila,maktab,tengdoshlar guruhi,mahalla hamda zamonaviy axborot muhitida uchraydigan nosog’lom omillarning bolalar shahsiy rivoji,axloqiy qarashlari,muloqot madaniyati va ijtimoiy moslashuviga ta’siri asoslab beriladi.Ilmiy manbalar va nazariy yondashuvlar asosida nosog’lom muhit sharoitida ulg’ayayotgan sog’lom bolalarda psixologik beqarorlik,ijtimoiy passivlik,xulq atvordagi og’ishlar hamda talim jarayoniga salbiy munosabat shakllanishi ko’rsatib o’tiladi.Shuningdek,maqolada nosog’lom ijtimoiy muhitning oldini olish va bartaraf etishda oila,ta’lim muassasalari va jamiyat hamkorligining ahamiyati yoritilib,bolalarning sog’lom ijtimoiylashuvini ta’minlashga qaratilgan ijtimoiy- pedagogik tavsiyalar ishlab chiqiladi.