MORFOSINTAKTIK BARQARORLIK: LOTIN GRAMMATIK TUZILMALARINING ZAMONAVIY KLINIK TERMINOLOGIYADAGI DAVOMIYLIGI - Tilepberganova Tumaris Oralboy qizi; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqot zamonaviy klinik terminologiyada Lotin tilining nafaqat leksik, balki chuqur morfosintaktik qatlamlarda saqlanib qolganligini tahsil qiladi. Morfosintaktik barqarorlik – ya’ni so‘z yasalishi (morfolgiya) va so‘z tartibi (sintaksis) qonuniyatlarining davomiyligi – hodisasi xalqaro tibbiy tilning strukturaviy yaxlitligi va semantik aniqligi uchun asosiy omil sifatida o‘rganiladi. Lotin izafiy qurilmalari (genitiv holati), prefiks-suffiks sistemasining reproduksiyasi, xususiy sintaktik iboralarning (masalan, “status praesens”) bevosita translyatsiyasi zamonaviy klinik hujjatlar, retseptlar va ilmiy adabiyotlarda keng qo‘llanilishini tahlil qilish orqali isbotlanadi. Tadqiqotning maqsadi zamonaviy tibbiy kommunikatsiyada lotincha grammatik shablonlarning funksional samaradorligi va lingvistik iqtisodiyligini baholash, shuningdek, ularning global standartlashtirishdagi rolini aniqlashdir. Metodologik jihatdan korpus lingvistikasi tamoyillari asosida tibbiy maqolalar, klinik protokollar va farmatsevtika hujjatlaridan tuzilgan maxsus korpusga kvantitativ- kvalitativ tahlil qo‘llanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Lotin morfosintaksisi nafaqat tarixiy meros, balki sog‘liqni saqlash sohasidagi aniq, qisqa va xalqaro tushunarli tilni shakllantirishning muhim vositasidir. Ushbu barqarorlik yangi terminologik neologizmlarni yaratishda ham samarali model vazifasini o‘taydi.