BIOLOGIK FAOL MODDALAR ASOSIDA TABIIY KONSERVANTLAR ISHLAB CHIQISH VA ULARNING SAMARASI - Po‘latova Barchinoy Muzaffar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Oziq-ovqat mahsulotlarining xavfsizligi va sifatini saqlash dunyoning barcha mamlakatlarida bugungi kunda dolzarb muammolardan biri bo‘lib qolmoqda. Aholining oziq-ovqat mahsulotlariga bo‘lgan ehtiyoji ortib borayotgani, shu bilan birga ularning uzoq muddatli saqlanishi zarurati tabiiy konservantlardan foydalanish masalasini kun tartibiga qo‘ymoqda. Ma’lumki, uzoq yillardan beri oziq- ovqat mahsulotlarining saqlanish muddatini uzaytirish uchun sun’iy yoki kimyoviy konservantlardan foydalanib kelinmoqda. Ammo, kimyoviy konservantlarning inson salomatligiga salbiy ta’siri va allergik reaktsiyalar hamda boshqa ko‘ngilsiz holatlar yuzaga kelishi natijasida biologik faol moddalarga asoslangan tabiiy konservantlarni qo‘llash muhim ahamiyat kasb etmoqda.