O’ZBEKISTONDA INKLYUZIV TA’LIMNI JORIY ETISH JARAYONI - Umarova Diyora (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi globallashuv davrida ta’lim tizimi jamiyat taraqqiyotining muhim omili sifatida qaralmoqda. Har bir davlat o‘z ta’lim tizimini zamon talablariga moslashtirish, barcha bolalar uchun teng imkoniyatlar yaratishga intilmoqda. Shu nuqtai nazardan, inklyuziv ta’lim tushunchasi zamonaviy pedagogikaning asosiy yo‘nalishlaridan biriga aylandi. Inklyuziv ta’lim – bu jismoniy, aqliy, psixologik yoki ijtimoiy cheklovlarga ega bo‘lgan bolalarning sog‘lom tengdoshlari bilan birgalikda umumta’lim muassasalarida ta’lim olish tizimidir. Ushbu yondashuv bolalarni ajratmasdan, balki birlashtirish, ularga teng sharoit yaratish va jamiyat hayotiga faol jalb etishni maqsad qiladi. O‘zbekistonda inklyuziv ta’limni joriy etish davlat siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Bu borada so‘nggi yillarda muhim qonunlar qabul qilinib, amaliy islohotlar amalga oshirilmoqda.