MUZLATILGAN VA SOVUTILGAN YARIM TAYYOR GO‘SHT MAHSULOTLARINING MIKROBIOLOGIK BARQARORLIGI VA SAQLASH SHAROITIGA BOG‘LIQ O‘ZGARISHLARNI KOMPLEKS BAHOLASH - Zakirova M.R.; Abduraximova R.A. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada muzlatilgan va sovutilgan yarim tayyor go‘sht mahsulotlarining mikrobiologik barqarorligi, past haroratning mikroflora rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri hamda psixrofil va psixrotrof mikroorganizmlarning saqlash jarayonida yuzaga keluvchi o‘zgarishlari keng ko‘lamda tahlil qilindi. Tadqiqotda saqlash muddati, harorat rejimi, sovutish tezligi, nisbiy namlik, qadoqlash turi va mahsulotning dastlabki kontaminatsiya darajasi mikrobiotsenoz shakllanishiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ilmiy asosda o‘rganildi. Muzlatilgan sharoitda mikroorganizmlarning ko‘payishi to‘xtashi, biroq ularning tirik saqlanishi va muzdan tushirilgandan so‘ng tez faollashishi aniqlanmoqda. Sovutilgan muhitda psixrofil bakteriyalar ayniqsa Pseudomonas spp., Brochothrix thermosphacta va laktobakteriyalar ustunlik qilishi mahsulotning hid, rang va tekstura kabi organoleptik ko‘rsatkichlariga sezilarli ta’sir etadi. Natijalar yarim tayyor mahsulotlarning xavfsiz saqlanishi va saqlash muddatini optimallashtirish uchun muhim ilmiy asos yaratadi.