MEVA XOM ASHYOSI CHIQITLARIDAN PEKTIN SAQLOVCHI BIOLOGIK FAOL QO’SHIMCHALARNI AJRATIB OLISH - Axtamova Saida Quduzovna; Axmedova Muxlisa Qodir qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada meva xom ashyosi chiqitlaridan pektin saqlovchi biologik faol qo’shimchalarni ajratib olish masalalari yoritilgan. Meva-sabzavotlarni qayta ishlash jarayonida hosil bo’ladigan chiqitlar tarkibida qimmatli biologik faol moddalar, xususan pektin mavjud bo’lib, ularning ratsional utilizatsiyasi dolzarb hisoblanadi. Tadqiqotda pektinning kimyoviy va biologik xususiyatlari, uni ajratib olishning asosiy texnologik usullari hamda biologik faol qo’shimcha sifatida qo’llash imkoniyatlari ko’rib chiqilgan. Olingan natijalar oziq-ovqat va farmatsevtika sanoatida ekologik jihatdan samarali texnologiyalarni joriy etish imkonini beradi.