BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA O‘QUVCHILARNING TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Choriyeva Sabrina Bahrom qizi; Norqobilova Rayxona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu mavzu boshlang‘ich ta’lim jarayonida o‘quvchilarning tafakkurini rivojlantirishning pedagogik asoslarini yoritadi. Unda bolalarning yosh xususiyatlari, psixologik-pedagogik nazariyalar (masalan, Piaget va Vygotskiyning kognitiv rivojlanish tushunchalari) va tafakkur turlarini (tanqidiy, ijodiy, mantiqiy) shakllantirish usullari ko‘rib chiqiladi. Mavzu ta’limning maqsadi sifatida o‘quvchilarning muammolarni hal etish, tahlil qilish va yangi g‘oyalar yaratish qobiliyatlarini rivojlantirishga qaratilgan bo‘lib, interfaol darslar, o‘yinlar va loyihaviy ishlar kabi amaliy metodlarni taklif etadi. Natijada, boshlang‘ich ta’limda tafakkur rivoji orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlash va hayotiy ko‘nikmalarini oshirishning ahamiyati ta’kidlanadi. Ushbu ish pedagoglar uchun nazariy asos va amaliy tavsiyalarni taqdim etib, ta’lim sifatini yaxshilashga xizmat qiladi.