O‘SMIR O‘QUVCHILARNING INDIVIDUAL-PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARINI EMPIRIK TADQIQ ETISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI - Akbaraliyeva A.T; Xamrayeva N.R (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada o‘smir yoshidagi o‘quvchilarning individual- psixologik xususiyatlarini empirik tadqiq etishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — o‘smir shaxsining individual farqlanish omillarini aniqlash, ularning ijtimoiy-psixologik moslashuv darajasini baholash hamda shaxs rivojiga ta’sir qiluvchi psixologik determinantlarni o‘rganishdir. Tadqiqot doirasida shaxs tuzilmasi, temperament, hissiy barqarorlik, o‘zini baholash va ijtimoiy faollik kabi psixologik ko‘rsatkichlar psixodiagnostik metodlar asosida tizimli tarzda tahlil qilindi. Empirik natijalar o‘smirlar orasida sezilarli individual farqlar mavjudligini ko‘rsatdi va ularni ijtimoiy faol, hissiy jihatdan barqaror hamda introspektiv tipdagi guruhlarga ajratish imkonini berdi. Shu bilan birga, ayrim respondentlarda emotsional beqarorlik va past o‘zini baholash kabi xususiyatlar aniqlanib, bu omillar ta’lim jarayonida psixologik qiyinchiliklar yuzaga keltirishi mumkinligi qayd etildi. Tadqiqot natijalari o‘smir shaxsining psixologik rivojlanishini chuqurroq tushunishga yordam beradi va individual yondashuv asosida pedagogik hamda psixokorreksion ishlarni takomillashtirish uchun ilmiy-amaliy zamin yaratadi, shuningdek, yoshlarning shaxsiy xususiyatlarini o‘rganish va ularni rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishda muhim manba sifatida xizmat qiladi.