KOMPETENSIYAVIY YONDASHUVNING PEDAGOGIK MOHIYATI VA MUSIQA TA’LIMIDAGI O‘RNI - Omonova Fayziniso Anvar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Abstract Ushbu maqolada kompetensiyaviy yondashuvning pedagogik mohiyati, uning musiqa ta’limidagi didaktik imkoniyatlari hamda ta’lim natijalarini baholashdagi (kompetensiyaga asoslangan baholash) o‘rni yoritildi. Tadqiqot dizayni sifatida normativ-huquqiy hujjatlar (O‘zbekiston DTS va oliy ta’lim standarti), ilmiy adabiyotlar hamda xalqaro tajribani solishtirma tahlil qilish usullari qo‘llandi. Natijalarda kompetensiyaviy yondashuv musiqa ta’limida “bilim”dan ko‘ra “ijro- amaliy faoliyat, kreativ mahsulot, refleksiya va raqamli pedagogika”ga asoslangan natijador modelni kuchaytirishi, o‘qituvchi kompetensiyalari esa TPACK va raqamli kompetensiya doiralari orqali tizimli rivojlantirilishi ko‘rsatildi. O‘zbekiston amaliyotida kompetensiyaviy paradigma davlat ta’lim standartlarida mustahkamlanayotgan bo‘lsa-da, musiqa fanida baholash mezonlari, raqamli kompetensiya integratsiyasi va o‘qituvchilarni metodik qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha ayrim “bo‘shliqlar” mavjudligi aniqlanadi. Muhokamada jahon tajribasi asosida O‘zbekiston uchun moslashtirilgan “musiqa ta’limi kompetensiyalari matriksasi” va baholashning rubrikali modeli taklif etildi.