BOLALAR FOLKLORIDAGI OBRAZLARNING SHAKLLANISHI VA ULARNING ETNOGRAFIK ILDIZLARI - Ostonaqulov Oybek Nur o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish Bolalar folklori – bu bolalar uchun yaratilgan og‘zaki ijod namunalaridir. U katta va kichik avlod dunyosini uyg‘unlashtiruvchi o‘zgacha sohadir. Bolalar folklori janrlari qatoriga alla (lulla) qo‘shiqlari, erkalama va ovutmachoq, tez aytishlar, topishmoqlar, sanama va hukmlagichlar, o‘yin-kulgi qo‘shiqlari kiradi. Bu janrlar aholining og‘zaki ijodidagi mustaqil tizim bo‘lib, kattalar hamda bolalar birgalikda yaratib kelgan san’at mahsulidir. Masalan, ona o‘z chaqalog‘ini quchog‘iga olib alla aytishi orqali turmushda uchraydigan obrazlar – go‘dak tasviri, tabiat elementlari va mehri-muhabbat ramzlarini ijod etadi.