MAVSUMIY–MEHNAT FOLKLORI TUSHUNCHASI VA UNING XALQ OG‘ZAKI IJODIDAGI O‘RNI - Ostonaqulov Oybek Nur o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mavsumiy–mehnat folklori og‘zaki xalq ijodining eng qadimiy va funksional jihatdan muhim qatlamlaridan biri bo‘lib, inson mehnati, tabiat tsikllari va marosimiy madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni aks ettiradi. Ushbu maqolada mavsumiy– mehnat folklori tushunchasining nazariy asoslari ochib beriladi, uning tuzilaviy va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi hamda o‘zbek folklori materiallari asosida xalq og‘zaki ijodidagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqot metodologiyasi sifatida qiyosiy tahlil, tarixiy-madaniy yondashuv va tavsifiy tahlil usullari qo‘llanildi. Natijalar mavsumiy– mehnat folklori ritmik, marosimiy, ijtimoiy-integrativ va tarbiyaviy funksiyalarni bajarishini, shuningdek, madaniy xotiraning uzviyligini ta’minlashda muhim vosita ekanini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari folklorshunoslik, etnomusiqashunoslik hamda musiqa ta’limi sohalari uchun amaliy ahamiyatga ega.