KIBERXAVFSIZLIK VA SHAXSIY HUQUQLAR O‘RTASIDAGI MUVOZANAT - Sevara Artukbayeva Ikrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola kiberxavfsizlik va shaxsiy huquqlar o‘rtasidagi muvozanat masalasini o‘rganadi. Raqamli texnologiyalar tez sur’atlar bilan rivojlanayotgan bir paytda, kiberxavfsizlik choralarini kuchaytirish va shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish o‘rtasidagi ziddiyat dolzarb ilmiy va amaliy muammo hisoblanadi. Maqolada adabiyotlar tahlili va taqqoslash usuli qo‘llanib, “privacy by design” yondashuvi va xalqaro standartlar orqali muvozanatni saqlash usullari ko‘rib chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, samarali kiberxavfsizlik shaxsiy huquqlarni cheklamasdan, ularni himoya qilish bilan uyg‘un bo‘lishi mumkin.