VOYAGA YETMAGANLAR O‘RTASIDA SODIR ETILAYOTGAN JINOYATLARNING OLDINI OLISH VA HUQUQIY TASIR CHORALARINI KO‘RISH - Shahnozabonu Ismoilova Nuriddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada voyaga yetmaganlar o‘rtasida sodir etilayotgan jinoyatlar va ularning sabablari, shuningdek, oldini olish va kamaytirish choralariga batafsil e’tibor qaratilgan. Maqolada voyaga yetmaganlarning jinoyatchilikka moyilligi, oilaviy va ijtimoiy muhit, tarbiya yetishmovchiligi, do‘stlar ta’siri va moliyaviy qiyinchiliklar kabi omillar tahlil qilinadi. Shu bilan birga, jinoyatlarning oldini olish bo‘yicha samarali tarbiyaviy, ijtimoiy va huquqiy choralar ko‘rib chiqiladi. Ushbu choralar yoshlarni sog‘lom va ijtimoiy jihatdan mas’uliyatli shaxs sifatida shakllantirishga qaratilgan. Maqola, shuningdek, voyaga yetmaganlar uchun javobgarlik va reabilitatsiya tizimlari, ularni jamiyatga qayta integratsiyalash usullari haqida ham ma’lumot beradi. Tadqiqot natijalari asosida yoshlar jinoyatchiligi bilan kurashish va profilaktik ishlarni kuchaytirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.