EKSPORT-IMPORT OPERATSIYALARINI MAMLAKATIMIZDA VA XORIJDA MAMLAKAT IQTISODIYOTINI RIVOJLANTIRISHDAGI ROLI - Misirov Asliddin Mamasabirovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu akademik maqola mamlakat iqtisodiyotini rivojlantirishda eksport- import operatsiyalarining fundamental ahamiyatini har tomonlama tahlil qiladi. Maqolada xalqaro savdoning nazariy asoslari, uning makroiqtisodiy roli hamda O’zbekiston Respublikasining eksport-import siyosatining hozirgi holati va rivojlanish tendensiyalari ko’rib chiqiladi. Mavjud statistik ma’lumotlarga asoslanib, O’zbekistonning tashqi savdo aylanmasining o’sishi, asosiy savdo hamkorlari, eksport va import tuzilmasidagi o’zgarishlar tahlil qilinadi. Shuningdek, muvaffaqiyatli eksportga yo’naltirilgan iqtisodiyotlarning xalqaro tajribasi o’rganilib, O’zbekiston uchun tegishli saboqlar va tavsiyalar ilgari suriladi. Maqola global chaqiriqlar sharoitida eksport-import operatsiyalarini takomillashtirish yo’llarini muhokama etadi va barqaror iqtisodiy o’sishni ta’minlashga qaratilgan amaliy takliflar beradi.