YAPON TILI O’RGANUVCHILARDA EGANING TUSHIB QOLISH ( 主語 省略) HODISASI VA UNI O’ZLASHTIRISH MUAMMOLARI - Norboboyev Rahmiddin (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada yapon tilini chet tili sifatida o‘rganuvchilar tomonidan eganing tushib qolishi (主語省略, shugo shōryaku) hodisasini o‘zlashtirish jarayonida yuzaga keladigan muammolar tahlil qilinadi. Yapon tili pro-drop tillar qatoriga kirib, unda ega ko‘pincha kontekst orqali aniqlanadi. Biroq o‘rganuvchilar ushbu pragmatik xususiyatni yetarlicha o‘zlashtira olmasliklari natijasi, egani ortiqcha qo‘llashga moyil bo‘ladilar. Maqolada ona tili interferensiyasi, grammatikaga yo’naltirilgan ta’lim va pragmatik bilim yetishmasligi asosiy omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari yapon tili o‘qitish metodikasini takomillashtirish uchun amaliy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi.