ZAMONAVIY O’RTA OSIYO DAVLATLARI TARIXSHUNOSLIGI MAKTABI TADQIQOTLARIDA CHIG’ATOY ULUSI MUSTAQILLIK DAVRINING O’RGANILISHI - Shahlo Maxamova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Maqolada Chig‘atoy ulusi tarixining 1306–1346-yillardagi mustaqillik davri zamonaviy O‘rta Osiyo davlatlari (O‘zbekiston, Qozog‘iston, Tojikiston va Qirg‘iziston) tarixshunoslik maktablari tadqiqotlari misolida qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqotda mustaqillik yillarida ushbu davlatlar olimlari tomonidan Chig‘atoy ulusi suverenitetining shakllanishi, Kebekxon islohotlari va urbanizatsiya jarayonlariga berilgan yangicha ilmiy baholar yoritilgan. Muallif milliy tarixshunosliklardagi kontseptual o‘zgarishlarni o‘rganib, Chig‘atoy davrini mintaqa davlatchiligi tarixidagi uzviy va fundamental bosqich sifatida baholashdagi yangi tendensiyalarni asoslab beradi. Maqolada zamonaviy tarixshunoslikning Chig‘atoy ulusi mustaqilligini mintaqaviy o‘zlik va davlatchilik evolyutsiyasi kontekstida o‘rganishdagi ahamiyati isbotlangan.