KOMIL XORAZMIY IJODINING MANBALARI VA BADIYATI - Matmuratov Utkir Asqarbayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XIX asr o‘zbek mumtoz adabiyotining yirik namoyandalaridan biri Komil Xorazmiy ijodining manbalari, g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari hamda estetik qarashlari keng qamrovda tahlil qilinadi. Shoir ijodining shakllanishida xalq og‘zaki ijodi, Sharq mumtoz adabiy an’analari, tasavvuf falsafasi, tarixiy-ijtimoiy muhit va Xorazm adabiy muhiti ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Komil Xorazmiyning g‘azal, qasida va boshqa lirik janrlardagi badiiy mahorati, til va uslub o‘ziga xosligi, obrazlar tizimi hamda ramziy ifoda imkoniyatlari tahlil etiladi.