VIRUSLI INFEKSIYALAR HAQIDA TUSHUNCHA VA ULAR KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIKLAR - Tadjibayeva Axila Mamirjanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Virusli infeksiyalar - bu odam va hayvon organizmlariga, shuningdek, o‘simliklarga turli viruslarning kirib kelishi natijasida yuzaga keladigan kasalliklar hisoblanadi. Viruslar mikroskopik, hujayrasiz, yadroga ega bo‘lmagan, hayotining ko‘p qismini boshqa tirik hujayra ichida yashovchi va ko‘payuvchi mikroorganizmlardir. Ular juda kichik bo‘lib, odatda, oddiy mikroskopda ko‘rinmaydi va faqat elektron mikroskop yordamida ko‘rinadigan tuzilmalar hisoblanadi. Viruslarning asosiy xususiyatlaridan biri ularning tirik organizm hujayralaridan tashqarida ko‘payish va o‘sish qobiliyatiga ega bo‘lmasligidir. Ular faqat tirik hujayra ichiga kirgach, o‘sha hujayraning tuzilmasi va energetik resurslaridan foydalanib ko‘payadi.