IDENTIFIKATSIYA JARAYONI VA SHAXS IJTIMOIYLASHUVINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ibragimov Asadbek Isroiljon o‘g‘li; Avezov Olmos Ravshanovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada shaxs ijtimoiylashuvi jarayonida identifikatsiyaning tutgan o‘rni va ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda identifikatsiya jarayoni shaxsning jamiyat bilan o‘zaro munosabatlari, ijtimoiy tajribani o‘zlashtirishi hamda barqaror identitet shakllanishidagi asosiy mexanizmlardan biri sifatida qaraladi. Ijtimoiylashuv jarayonining bosqichlari, identifikatsiya manbalari va ularning shaxs rivojlanishiga ta’siri izchil yoritib beriladi. Shuningdek, oila, ta’lim muassasalari, tengdoshlar guruhi va zamonaviy axborot muhitining shaxs identifikatsiyasiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Maqolada zamonaviy jamiyat sharoitida identifikatsiya jarayonining murakkablashuvi, virtual muhit va real ijtimoiy tajriba o‘rtasidagi ziddiyatlar masalasiga ham alohida e’tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, identifikatsiya jarayonining muvaffaqiyatli kechishi shaxsning ijtimoiy moslashuvi, ma’naviy-axloqiy kamoloti va jamiyat hayotidagi faolligini ta’minlaydi. Maqola materiallari psixologiya, pedagogika va ijtimoiy fanlar sohasida tahsil olayotgan talabalar hamda mutaxassislar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.