TA’LIM JARAYONIDA GEYMIFIKATSIYA TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK AHAMIYATI - ASIYA MERGENBAEVA ERKEBAEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
KIRISH Ta’lim jarayonida geymifikatsiya texnologiyalaridan foydalanish bugungi kunda pedagogik innovatsiya sifatida keng tarqalmoqda. Bu texnologiyalar o‘quvchilarni passiv qabul qiluvchidan faol ishtirokchiga aylantiradi. Masalan, o‘yin elementlari: ballar, reytinglar, medallar, vazifalarni bosqichma-bosqich bajarish tizimi o‘quv jarayonini qiziqarli qiladi va talabalarni o‘zini rivojlantirishga undaydi. Geymifikatsiya orqali talabalar muammoli vaziyatlarni yechish, tanqidiy fikrlash va jamoaviy ish ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniga ega bo‘ladi. Shu bilan birga, ta’lim jarayoni shaffof va aniq baholash mexanizmlariga asoslangan bo‘ladi. Bu pedagoglar uchun o‘quv jarayonining samaradorligini kuzatish va takomillashtirish imkonini yaratadi. Amaliyotda, masalan, matematik fan bo‘yicha o‘quvchilarga beriladigan masalalar va viktorinalar o‘yin shaklida tuzilsa, talabalar ularni qiziqish bilan bajarar, natijada bilimlarni tezroq va chuqurroq egallaydi. Shu bilan birga, onlayn platformalarda geymifikatsiya texnologiyalari yordamida talabalar individual rivojlanish darajasiga mos vazifalarni bajaradi, bu esa ta’lim jarayonini personalizatsiyalashga imkon beradi.