FETOPLASENTAR YETISHMOVCHILIK VA UNI KORREKSIYA QILISH USULLARI - Qodirbekova O'g'iloy Shavkatbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Fetoplasentar yetishmovchilik (FPN) homiladorlik davrida plasenta funksiyasining buzilishi bilan kechadigan jiddiy asorat bo‘lib, homilaga kislorod va oziq moddalar yetishmasligiga olib keladi. Bu holat homilaning o‘sishdan ortda qolishi (homila o‘sishining cheklanishi – HO‘Ch), gipoksiya va boshqa asoratlarni keltirib chiqaradi. Ushbu maqolada FPNning sabablari, alomatlari, tashxis qo‘yish usullari va korreksiyalash yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Sabablar orasida onaning gipertenziyasi, qandli diabeti, anemiyasi, chekish va plasenta patologiyalari (abrupsiya, anormal shakl) asosiy o‘rinni egallaydi. Alomatlar ko‘pincha ona uchun asimptomatik, lekin homila harakatlarining kamayishi va qorin hajmining kichikligi bilan namoyon bo‘ladi. Tashxis ultratovush, doplerografiya va homila holatini baholash usullari orqali amalga oshiriladi. Korreksiyada davolash yo‘q, lekin monitoring, dam olish, gipertenziyani davolash, past dozali aspirin va geparin qo‘llaniladi. Asosiy chora – homilaning hayotiy qobiliyatiga erishgandan so‘ng tug‘dirish.