TA’LIM JARAYONIDA KREATIV FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHDA TASVIRIY VOSITALARDAN FOYDALANISH - Raxmanova Jasurbek Abdurazzakovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu mavzu ta’lim jarayonida o‘quvchilarning kreativ fikrlash qobiliyatini rivojlantirishda tasviriy vositalarning o‘rni va ahamiyatini yoritishga bag‘ishlangan. Zamonaviy ta’limda faqat tayyor bilimlarni berish emas, balki mustaqil fikrlay oladigan, muammolarga noodatiy yondasha oladigan, ijodkor shaxsni shakllantirish muhim vazifa hisoblanadi. Shu nuqtayi nazardan, tasviriy vositalar — rasm, diagramma, sxema, infografika, xarita, animatsiya, videomateriallar va vizual modellar — o‘quvchilarning tasavvurini kengaytirish, mantiqiy va obrazli fikrlashini faollashtirishda samarali pedagogik vosita bo‘lib xizmat qiladi. Annotatsiyada tasviriy vositalardan foydalanish orqali o‘quvchilarda mavzuni chuqurroq anglash, axborotni tahlil qilish, taqqoslash, umumlashtirish va yangi g‘oyalar yaratish ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Vizual materiallar o‘quvchilarning diqqatini jalb etib, ta’lim jarayonini jonlantiradi hamda bilimlarni uzoq muddatli xotirada saqlanishiga yordam beradi. Ayniqsa, muammoli vaziyatlar asosida tashkil etilgan tasviriy topshiriqlar o‘quvchilarning ijodiy faolligini oshiradi. Shuningdek, mavzuda tasviriy vositalarni darsning turli bosqichlarida — yangi mavzuni tushuntirish, mustahkamlash, nazorat va baholash jarayonlarida qo‘llashning metodik jihatlari yoritiladi. Tasviriy vositalardan samarali foydalanish o‘qituvchidan kreativ yondashuv, pedagogik mahorat va zamonaviy texnologiyalarni puxta bilishni talab etishi alohida ta’kidlanadi.