XASHSHOSHIYLAR RADIKAL GURUHI: TARIXIY-SIYOSIY TAHLIL - Rahmatov Abbosbek Tolibjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XI–XIII asrlarda Yaqin Sharq hududida faoliyat yuritgan xashshoshiylar (Nizoriy ismoiliylar) harakati tarixiy va siyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda harakatning vujudga kelish sabablari, mafkuraviy asoslari, tashkiliy tuzilmasi hamda siyosiy maqsadlarga erishishda qo‘llangan suiqasdlar strategiyasi yoritiladi. Shuningdek, “xashshoshiy” atamasining kelib chiqishi, G‘arb manbalaridagi talqinlari va ushbu harakat atrofida shakllangan afsonalar ilmiy nuqtai nazardan baholanadi. Maqolada xashshoshiylar harakatining inqirozi va tarixiy ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi.