YERGA XAVF SOLUVCHI KICHIK SAYYORALAR VA ULARNING XAVFLILIK DARAJASI - Buxarova Sitora Baxriddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezis Yerga yaqin harakatlanuvchi kichik sayyoralar (Near-Earth Objects — NEOs) va ularning sayyoramiz uchun tug‘dirayotgan xavflilik darajasini ilmiy asosda tahlil qilishga bag‘ishlangan. So‘nggi yillarda kosmik kuzatuv texnologiyalarining rivojlanishi tufayli Yerga yaqin obyektlarni aniqlash, ularning orbitasini hisoblash va ehtimoliy to‘qnashuv xavfini baholash imkoniyatlari kengaydi. Tadqiqotda asteroidlarning o‘lchami, harakat tezligi, orbitasi va zarba energiyasi kabi omillar asosida ularning xavflilik darajasi baholandi.