DAVLAT VA HUQUQNING PAYDO BO‘LISHI HAMDA RIVOJLANISH QONUNIYATLARI - Ro‘ziyev Dostonbek Rustam o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada davlat va huquqning tarixiy taraqqiyot jarayoni hamda uning muhim bosqichlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Davlat va huquqning vujudga kelishi, ibtidoiy jamiyatdan ilk davlat tuzilmalariga o‘tish, qadimgi, o‘rta asrlar hamda yangi va eng yangi davrlardagi davlat-huquqiy institutlarning shakllanishi va rivojlanish xususiyatlari yoritiladi. Shuningdek, turli tarixiy davrlarda davlat hokimiyati va huquq normalarining mazmuni, ularning jamiyat taraqqiyotiga ta’siri ochib beriladi. Tadqiqot davomida davlat va huquq rivojining bosqichlari tarixiy- huquqiy yondashuv asosida umumlashtirilib, ularning o‘zaro bog‘liqligi va uzviyligi asoslab beriladi.