FUQAROLIK SUDLARDA DA’VO TARTIBIDA KO‘RILADIGAN ISHLARNING O‘ZIGA XOS PROSESSUAL JIHATLARI VA ADVOKAT ISHTIROKI - Sultonova To‘tiyoxon Saidumarovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Sud amaliyotidan kelib chiqib aytish joizki, fuqarolik sudlarida ko‘pincha ishlar da’vo tartibida ko‘riladi. Da’vo ariza negizida albatta da’vogarning talabi, buzilgan huquqi, ushbu huquqni sud orqali himoya qilish, yoki buzilgan huquqni tiklash masalasi yotadi. Da’vo tartibida ko‘riladigan ishlarning o‘ziga prosessual jihatlari mavjud bo‘lib, ushbu toifadagi ishlarda, albatta, huquq to‘g‘risida nizo bo‘ladi. Sudda da’vo tartibidagi ishlarning yuritilishi – da’vo talabini qo‘zg‘atish paytidan e’tiboran boshlanadi. Buzilgan yoki nizolashilayotgan fuqarolik huquqini himoya qilish to‘g‘risidagi talab sifatida ko‘riladigan da’vo – sudda ish ko‘rishning predmeti bo‘lib, da’voning dalillar asosida isbotlanishiga qarab sud tomonidan qanoatlantiriladi yoki rad qilinadi.