MAVZU: EKALOGIYA ASOSLARI - Risqaliyev Hayot Shuxrat oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ekalogiya — tirik organizmlar va ularning atrof-muhit bilan o‘zaro munosabatlarini o‘rganadigan fan bo‘lib, biologiya fanlari tizimida muhim o‘rin egallaydi. Zamonaviy ekalogiya nafaqat biologik, balki ijtimoiy-iqtisodiy, texnologik va global muammolarni ham qamrab oladi. Inson faoliyati natijasida yuzaga kelayotgan ekalogik muammolar ekalogiya fanining ahamiyatini oshirmoqda. 2. Ekalogiya fanining shakllanishi va rivojlanishi "Ekalogiya" atamasi 1866-yilda nemis olimi Ernest Gekkel tomonidan fanga kiritilgan. Dastlab ekalogiya biologiyaning bir bo‘limi sifatida rivojlangan bo‘lsa, hozirgi kunda u mustaqil va kompleks fan darajasiga ko‘tarildi. XX–XXI asrlarda sanoatning rivojlanishi, aholi sonining ortishi va tabiiy resurslardan noto‘g‘ri foydalanish ekalogik muammolarni keskinlashtirdi. Natijada umumiy ekalogiya, inson ekalogiyasi, agroekalogiya, geoekalogiya kabi yo‘nalishlar shakllandi.