MAVZU: TUPROQSHUNOSLIK VA AGROKIMYO ASOSLARI, ULARNING QISHLOQ XO‘JALIGIDAGI AHAMIYATI TEXNIK XAVFSIZLIK MASALALARI - Risqaliyev Hayot Shuxrat oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi zamon qishloq xo‘jaligida tuproq resurslaridan oqilona foydalanish, hosildorlikni oshirish va ekologik barqarorlikni ta’minlash dolzarb masalalardan hisoblanadi. Ushbu vazifalarni amalga oshirishda tuproqshunoslik va agrokimyo fanlari muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi. Tuproqshunoslik tuproqning kelib chiqishi, tarkibi, xossalari va unumdorligini o‘rganar ekan, agrokimyo esa o‘simliklarning oziqlanish jarayoni, o‘g‘itlarning tuproq va hosilga ta’sirini tadqiq etadi. Qishloq xo‘jaligi ekinlaridan yuqori va sifatli hosil olish tuproqning fizik, kimyoviy va biologik holatiga bevosita bog‘liqdir. Shu sababli ushbu fanlarni chuqur o‘rganish, amaliyotda qo‘llash va texnik xavfsizlik qoidalariga rioya qilish katta ahamiyatga ega.