MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA “NUTQ OʻSTIRISH” KOʻNIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - ISANOVA NOZIMABONU OBITBOY QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida “nutq o‘stirish” ko‘nikmalarini rivojlantirish masalasi ilmiy-pedagogik jihatdan yoritiladi. Nutq o‘stirish bolalarda og‘zaki nutqni shakllantirish, so‘z boyligini kengaytirish, to‘g‘ri talaffuz va grammatik jihatdan to‘g‘ri gap tuzish ko‘nikmalarini rivojlantirishning muhim omili sifatida qaraladi. Maqolada nutq o‘stirish jarayonida didaktik o‘yinlar, suhbat, hikoya tuzish, she’r va ertaklar bilan ishlash, dialogik va monologik nutqni rivojlantirish usullarining pedagogik ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, bolalarning yosh va individual xususiyatlarini inobatga olgan holda nutqiy faoliyatni tashkil etish, interaktiv va ijodiy yondashuvlar orqali nutq rivojiga erishish masalalari tahlil qilinadi. Maqola maktabgacha ta’lim tizimida nutq o‘stirish mashg‘ulotlarini samarali tashkil etish, bolalarda mustaqil fikrlash va muloqot madaniyatini shakllantirishga xizmat qiluvchi metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.