ALLOPETSIYADA ICHKI STIGMANING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Maratov Timur G’ayratovich; Egamberganova Sevinch Faxriddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Allopetsiyaga chalingan shaxslarda ichki stigma (internal stigma)ning psixologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Ichki stigma shaxsning jamiyatda shakllangan salbiy stereotiplarni o‘ziga nisbatan qabul qilishi natijasida yuzaga kelib, o‘zini past baholash, uyat va aybdorlik hissining kuchayishi, ijtimoiy chekinish hamda salbiy identifikatsiya bilan namoyon bo‘ladi. Tadqiqot doirasida ichki stigmaning psixoemotsional holatga, xususan depressiya, xavotirlik va surunkali stress rivojlanishiga ta’siri yoritib beriladi. Shuningdek, ichki stigmaning davolanish motivatsiyasi va kosmetologik muolajalarga munosabatga ta’siri asoslab beriladi. Tezisda allopetsiyani davolashda psixologik qo‘llab-quvvatlash va kompleks yondashuvning ahamiyati ta’kidlanadi.