POLISEMIYA HODISASI TADQIQI XUSUSIDA - A. M. Turobov; N.Nurullayeva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada tilshunoslikda muhim semantik hodisalardan biri bo‘lgan polisemiya masalasi tahlil qilinadi. Polisemiya — bir leksemaning bir nechta o‘zaro bog‘liq ma’nolarni ifodalash xususiyati bo‘lib, u tilning rivoji va boyishida muhim o‘rin tutadi. Tadqiqotda polisemik birliklarning yuzaga kelish sabablari, ularning semantik tuzilishi hamda kontekstga bog‘liq holda ma’no farqlanishi masalalari yoritilgan. Shuningdek, polisemiya va omonimiya hodisalari o‘rtasidagi farqlar ilmiy manbalar asosida izohlanadi. O‘zbek tilidagi polisemik so‘zlardan namunalar keltirilib, ularning nutqdagi funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari leksik-semantik tadqiqotlar, til o‘qitish metodikasi hamda tarjimashunoslik sohalari uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.