PSIXIK BUZILISHLARNI TUSHUNISHDA NEYROBIOLOGIK VA SUN’IY INTELLEKTGA ASOSLANGAN YONDASHUVLARNING DOLZARB MUAMMOLARI - Shodiyeva Feruza Beshimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada psixik buzilishlarni tushuntirish va tashxislashda neyrobiologik yondashuvlar hamda sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining o‘rni, imkoniyatlari va dolzarb muammolari tahlil qilinadi. Zamonaviy psixiatriyada miya faoliyatining neyron mexanizmlarini aniqlash, biomarkerlarni izlash va katta hajmdagi klinik ma’lumotlarni tahlil qilishda SI vositalaridan foydalanish tobora kengayib bormoqda. Biroq ushbu yondashuvlar qator metodologik, texnologik va etik muammolar bilan hamroh bo‘lmoqda. Maqolada ushbu muammolar tizimli ravishda yoritilib, ularni bartaraf etish yo‘nalishlari muhokama qilinadi.