DEPRESSIYANI DAVOLASHDAGI TERAPEVTIK REZISTENTLIK: PATOFIZIOLOGIK MEXANIZMLAR, DIAGNOSTIK MEZONLAR VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Shukurlayeva Mashxura Farxodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Terapevtik rezistent depressiya (TRD) — standart antidepressant terapiyalariga yetarlicha javob bermaydigan major depressiv buzilishning murakkab klinik varianti bo‘lib, bemorlarning funktsional natijalari va hayot sifati sezilarli darajada yomonlashadi. Mazkur maqolada TRDning patofiziologik mexanizmlari, diagnostik mezonlari, biomarkerlar va zamonaviy terapevtik yondashuvlar ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Yondashuvlar farmakologik strategiyalar, augmentatsiya moddalari, nevromodulyatsiya va psixoterapiya ichida ko‘rib chiqiladi.