JAXON PUL ISHLARI: GLOBAL VALYUTA TIZIMINING RIVOJLANISHI VA MUAMMOLARI - Xoliqulov O’ktam Abdumo’minovich; Maxkamtoshov Diyorbek Toyir o’g’li; Qubimqulov Begzod Bektosh o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy jahon iqtisodiyotining asosiy tayanchi boʻlgan jahon pul ishlari (global moliya) tizimining evolyutsiyasi, tuzilishi, dolzarb muammolari va rivojlanish tendensiyalari kompleks tahli qilinadi. Maqola klassik oltin standartidan tortlab, Bretton-Vuds va Yamayka tizimlarigacha boʻlgan tarixiy bosqichlarni qamrab oladi. Zamonaviy tizimning asosiy institutlari – Xalqaro Valyuta Jamgʻarmasi (XVJ), Jahon Banki, Banklararo Toʻlovlar Banki (BIS) va markaziy banklarning roli ochib berilgan. Tadqiqotda valyuta kurslarining oʻzgaruvchanligi, global savdo nomuvozanligi, dollarning hukmronligi, rivojlanayotgan mamlakatlarning qarz muammolari va moliyaviy tizimning zaifliklari kabi dolzarb muammolarga alohida eʼtibor qaratiladi. Shuningdek, raqamli valyutalar, kriptoaktivlar, Islom moliyasi, barqaror moliya va FinTexning taʼsiri kabi zamonaviy tendensiyalar oʻrganiladi. Muammolarni bartaraf etish va tizimni barqarorlashtirish uchun valyuta tizimini diversifikatsiyalash, xalqaro moliyaviy institutlarni isloh qilish, makroiqtisodiy siyosatlarni muvofiqlashtirish va regulyatorlikni kuchaytirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Maqola global pul-moliyaviy tizimni mustahkamlash va uni kelajakdagi qiyinchiliklarga moslashtirish yoʻllarini koʻrsatishga qaratilgan.