OPERA JANRINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHI: YEVROPA VA O‘ZBEK OPERA SAN’ATI TAJRIBASI - Abdumannonova Nilufar Baxrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: maqolada opera janrining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari hamda Yevropa va o‘zbek opera san’ati tarixi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida opera san’ati murakkab va sintetik janr sifatida musiqiy, dramatik va sahnaviy elementlarni uyg‘unlashtirishi, inson hissiyotlari, ijtimoiy va tarixiy voqealarni musiqiy-dramatik obrazlar orqali ifodalashi ko‘rsatildi. Shu bilan birga, o‘zbek opera san’ati XX asrdan boshlab milliy musiqiy meros va Yevropa an’analari uyg‘unlashuvi asosida rivojlanib, milliy dramaturgiya va sahna madaniyatini yangi bosqichga olib chiqqani tahlil qilinadi.