NOTO’LIQ OILADAGI BOLALARDA O’ZINI BAHOLASH VA O’ZIDAN QONIQISHNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Odinabonu Oxunjanova Ismoiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Noto‘liq oilada tarbiyalangan bolalar hayoti va ruhiyati to‘liq oilada o‘sgan tengdoshlariga nisbatan o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘ladi. Psixologik tadqiqotlar va nazariy tahlillar shuni ko‘rsatmoqdaki, ota-onalardan biri yo‘qligi bolaning shakllanishida chuqur iz qoldiradi. Bunday bolalarda o‘zini baholash darajasi va o‘zidan qoniqish sezilarli o‘zgarishlarga uchrashi mumkin. Bu bolalarning psixologik rivojlanishi va ijtimoiylashtirish jarayonlarida alohida yondashuvni talab etadi. O‘zini baholash bolaning o‘zini boshqalar bilan taqqoslash, o‘zining imkoniyatlari va qobiliyatlarini aniqlash, shuningdek, o‘z hayotidagi muvaffaqiyat va muvaffaqiyatsizliklarga bo‘lgan munosabatini ifoda etadi. Noto‘liq oiladagi bolalarda o‘zini baholash ijtimoiy holatga, oila muhitiga va tashqi muhit omillariga bog‘liq holda shakllanadi.