HUQUQIY DAVLAT BARPO ETISH JARAYONIDA QONUN USTUVORLIGI VA YURIDIK JAVOBGARLIK INSTITUTLARINING TIZIMLI AHAMIYATI - Muhlisaxon Qahramon qizi Ne’matova; Rixsiboyev Nozimbek Abdurasul o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy huquqshunoslikning eng dolzarb masalalaridan biri — huquqiy davlat qurish yo‘lida qonun ustuvorligi prinsipini ta’minlash va yuridik javobgarlik institutining transformatsiyasi tadqiq etiladi. Maqolada huquqiy davlatning fundamental belgilari, qonun ustuvorligining ijtimoiy- siyosiy determinatsiyasi hamda yuridik javobgarlikning preventiv va retributiv funksiyalari tizimli tahlil qilingan. Shuningdek, milliy qonunchilikni modernizatsiya qilish jarayonida huquqiy tartibga solish samaradorligini oshirish bo‘yicha ilmiy takliflar ilgari surilgan.Mazkur ilmiy-amaliy maqolada huquqiy davlat barpo etish jarayonida qonun ustuvorligi tamoyili hamda yuridik javobgarlik institutlarining tizimli ahamiyati chuqur huquqiy tahlil etiladi. Qonun ustuvorligining deklarativ emas, balki amaliy mexanizm sifatida namoyon bo‘lishi, uning mansabdor shaxslarning javobgarligi, sud hokimiyati mustaqilligi va huquqiy ong bilan uzviy bog‘liqligi asoslab beriladi. Maqolada taniqli huquqshunoslar va davlat arboblarining konseptual fikrlari orqali huquqiy davlatning real mazmuni ochib berilib, yuridik javobgarlik institutlarini takomillashtirish zarurati ilmiy-tanqidiy ruhda yoritiladi.