YANGI TUG’ILGAN CHAQALOQLARDA JISMONIY VA PSIXOMOTOR RIVOJLANISH XUSUSIYATLARINI ANIQLASH - Sirojiddinova Xiromon Nuriddinovna; Muxammadiyeva Parvina Zarifjonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya. Maqolada muddatiga yetib va muddatidan oldin tug’ilgan chaqaloqlarning jismoniy va psixomator rivojlanish xususiyatlarini o’rganish haqida ma’lumot berilgan. Bolaning kognitiv faoliyati ko’p jihatdan psixomator nutq va ijtimoiy-emocional rivojlanishga bog’liq. Erta tug’ilgan bolalarning qariyib yarmida nutq rivojlanishining kechikishi, maktab yoshida esa o’qish va yozishni o’zlartirishda qiyinchiliklar kuztilishi aytib o’tilgan.