QAYTA MOLIYALASH STAVKASINING TIJORAT BANKLARI RENTABELLIK KO’RSATKICHLARIGA TA’SIRI - O‘rmonov Xasanboy; Botirov Mirzohid; Enazarjonov Mavlonbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tezisda O’zbekiston Respublikasi markaziy bank 2017- 2022-yillar uchun foiz stavkalarining tijorat banklari rentabellik ko’rsatkichlariga ta’siri ko’rib chiqiladi. Markaziy bank foiz stavkasi moliyaviy maydonni shakllantirishda va tijorat banklarining faoliyatiga ta’sir qilishda muhim ro’l o’ynaydi. O’rganilgan rentabellik ko’rsatkichlariga sof foiz marjasi (NIM), aktivlarning daromadlari (ROA) va o’z kapitalining daromadlari (ROE) kiradi.