MAXSUS EHTIYOJLI BOLALARNING TA’LIMGA BO‘LGAN HUQUQLARINING PEDAGOGIK TAHLILI - Yunusova Cho‘lponoy Abierovna; Kavliddinova Rayhona Obiddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada maxsus ehtiyojli bolalarning ta’limga bo‘lgan huquqlari pedagogik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Maqolada milliy va xalqaro huquqiy hujjatlarning mazkur toifadagi bolalarga ta’lim olish imkoniyatini kafolatlashdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, inklyuziv ta’limning mohiyati, maxsus pedagogik yondashuvlar, moslashtirilgan o‘quv dasturlari va psixologik-pedagogik qo‘llab- quvvatlashning ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida maxsus ehtiyojli bolalarning individual rivojlanish xususiyatlarini hisobga olib ta’lim jarayonini samarali tashkil etishning pedagogik tamoyillari asoslab beriladi. Maqola maxsus ehtiyojli bolalar uchun sifatli, teng huquqli ta’lim tizimini yaratishga qaratilgan ilmiy- amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.