TEMURIYLAR SULOLASINING GENEALOGIK AN’ANALARI: YOZMA, EPIGRAFIK VA SEMIOTIK MANBALAR ASOSIDA TAHLIL - Nazirov Baxtiyor Shoydullayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Temuriylar sulolasi nasabiga oid yozma va epigrafik manbalar – maqbara qabr toshlari, Husayn ibn Ali Shoh yaratgan nasab daraxti, "Mu‘jiz al-Ansob", Hofiz Abru va Sharafiddin Ali Yazdi asarlaridagi genealogik ma’lumotlar qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot Temurning Chingiziy nasab bilan bog‘lanishi, Barlas urug‘ining kelib chiqishi, Maxfiy Tarix va Rashididdin rivoyatlaridagi farqlar hamda Temuriy siyosiy legimitatsiyasining ideologik asoslarini yoritadi. Shuningdek, Temuriylar davri bayroq ramzi, uning siyosiy-semiyotik funksiyasi va o‘rta asr islomiy material madaniyati kontekstidagi o‘rni Katalon atlasi va boshqa tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi.