UZBEK TIKUVCHILIK SAN’ATI : KECHA, BUGUN VA ERTAGA - Fattoyeva Dilfuza Vahobovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek tikuvchilik san’atining tarixiy ildizlari, uning asrlar davomida shakllangan badiiy-estetik tamoyillari hamda milliy madaniyat tizimidagi o‘rni kompleks ilmiy yondashuv asosida tahlil etiladi. Tadqiqot jarayonida qadimgi davrlardan boshlab XIX–XX asrlargacha bo‘lgan an’anaviy tikuvchilik amaliyoti, milliy liboslarning hududiy xususiyatlari, bezak va naqshlarning ramziy ma’nolari hamda ularning ijtimoiy-madaniy funksiyalari yoritiladi. Maqolada, shuningdek, mustaqillik yillarida o‘zbek tikuvchilik san’atining qayta tiklanishi, hunarmandchilikni davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari, dizayn va moda sanoati bilan integratsiyalashuv jarayonlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Zamonaviy tikuvchilikda an’anaviy elementlarning yangi texnologiyalar, innovatsion materiallar va dizayn yechimlari bilan uyg‘unlashuvi bugungi kunning muhim tendensiyalaridan biri sifatida ko‘rib chiqiladi.