RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA TIJORAT BANKLARINING KIBERBARQARORLIGINI TA’MINLASH MEXANIZMLARINI BOSHQARISH VA BANK QURILMALARINING XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH - Urmonova Gulmiraxon Muhammadovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
So‘nggi yillarda global moliya tizimida raqamli transformatsiya jarayonlari jadal rivojlanib, tijorat banklari faoliyatida innovatsion texnologiyalarni keng joriy etish zaruratini yuzaga keltirdi. Masofaviy bank xizmatlari, mobil va internet-banking, sun’iy intellekt, bulutli texnologiyalar hamda “Big Data” yechimlari bank operatsiyalarining samaradorligini oshirish bilan birga, axborot xavfsizligi va kiberxavflar bilan bog‘liq yangi tahdidlarni ham paydo qilmoqda. Shu bois raqamli transformatsiya sharoitida tijorat banklarining kiberbarqarorligini ta’minlash va bank qurilmalarining xavfsizligini boshqarish dolzarb masalaga aylandi.Kiberbarqarorlik bank tizimining kiberhujumlar, texnik nosozliklar va favqulodda holatlarga nisbatan barqarorligini saqlash, uzluksiz faoliyatni ta’minlash hamda mijozlar ma’lumotlarini himoya qilishni nazarda tutadi. Ushbu tezisda tijorat banklarida kiberbarqarorlikni ta’minlash mexanizmlarini boshqarish, bank qurilmalari xavfsizligini kuchaytirish va zamonaviy xavfsizlik yondashuvlarini joriy etish masalalari tahlil qilinadi.