QUTURISH KASALLIGIGA LABORATORIYADA DIAGNOZ QO‘YISH - Botirov Shohruh Juraqul o‘g‘li; Sanoqulov Dilshodbek Sayfullo oʻgʻli; Xo‘jaxonov Shoxruzxon Idrisxo‘ja o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Quturish kasalligi bugungi kunda ham jahon sogʻliqni saqlash tizimi uchun dolzarb muammolardan biri bo’lib qolmoqda. Ushbu kasallik virusli etiologiyaga ega bo’lib, asosan hayvonlar orqali odamga yuqadi va klinik belgilari namoyon bo’lgach deyarli har doim o’lim bilan yakunlanadi. Shu sababli quturish kasalligini erta va aniq aniqlash muhim ahamiyat kasb etadi. Mavzuda quturish kasalligiga laboratoriyada diagnoz qoʻyishning zamonaviy va an’anaviy usullari tahlil qilingan. Xususan, immunoflyuorestsensiya reaksiyasi (IFR) "oltin standart" hisoblanib, miya to’qimalarida virus antigenini tezkor aniqlash imkonini beradi. Bundan tashqari, polimeraza zanjir reaksiyasi (PZR) yordamida virus RNKsini aniqlash, biologik sinovlar, gistopatologik tekshiruvlar orqali Negri tanachalarini aniqlash usullari yoritilgan. Zamonaviy laboratoriya diagnostika usullarining qo’llanilishi quturish kasalligini o’z vaqtida aniqlash, epidemik xavfni kamaytirish va profilaktik choralarni samarali tashkil etishda muhim ahamiyatga ega.