OTA VA QIZ MUNOSABATLARINING IJTIMOIY PSIXOLOGIK DETERMINANTLARI: MUAMMO VA YECHIMLAR - Abdulxayev Abdulxaq Qudratjon o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu akademik maqola ota va qiz munosabatlarining ijtimoiy-psixologik determinantlarini, mavjud muammolarni va yechimlarni chuqur tahlil qiladi. Otalar va qizlar o‘rtasidagi munosabatlar qizlarning shaxsiy rivojlanishi, o‘z-o‘zini anglash, ijtimoiy ko‘nikmalari va kelajakdagi romantik munosabatlariga katta ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada bog‘lanish nazariyasi doirasida otalar rolini yetarlicha o‘rganilmagani tanqid qilinadi, shuningdek, ota-ona tarbiyasi uslublarining ta’siri tahlil qilinadi. Otalarning hissiy mavjudligi, qo‘llab-quvvatlashi va ishtiroki qizlarning xavfsiz bog‘lanish, o‘ziga ishonch va mustaqillikni rivojlantirishdagi hal qiluvchi ahamiyati ochib beriladi. Maqola so‘ngida ota-qiz munosabatlarini mustahkamlashga qaratilgan amaliy strategiyalar va kelajakdagi tadqiqotlar uchun yo‘nalishlar taklif etiladi.