STARTAP LOYIHALARNI YARATISHDA BIZNES- REJALASHTIRISHNING ILMIY VA AMALIY AHAMIYATI - NORMURODOVA DILDORA TO’YCHIBOYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada zamonaviy iqtisodiy sharoitda startap loyihalarni tashkil etish va rivojlantirish jarayonida biznes-rejalashtirishning ilmiy va amaliy ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda startap faoliyatining iqtisodiy mohiyati, uning an’anaviy tadbirkorlikdan farqli jihatlari hamda yuqori noaniqlik sharoitida faoliyat yuritish xususiyatlari asoslab berilgan. Maqolada biznes-rejalashtirish tushunchasi, uning startap loyihalar uchun strategik boshqaruv vositasi sifatidagi roli ochib beriladi. Biznes-rejaning tarkibiy qismlari, xususan bozor tahlili, moliyaviy rejalashtirish, biznes modeli va risklarni boshqarish mexanizmlarining startap muvaffaqiyatiga ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, startap loyihalarda biznes-rejalashtirish investorlar ishonchini shakllantirish, moliyaviy resurslarni jalb etish va barqaror rivojlanishni ta’minlashdagi muhim omil ekanligi dalillar asosida ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot jarayonida xorijiy va milliy ilmiy manbalar tahlil qilinib, ularning nazariy xulosalari umumlashtirilgan. Maqolada, shuningdek, biznes asoslari fanini o‘qitish jarayonida startap loyihalar va biznes-reja tuzish ko‘nikmalarini shakllantirishning ahamiyati yoritilib, yoshlar tadbirkorligini rivojlantirishda ushbu yo‘nalishning ustuvorligi asoslab berilgan.