AQL VA HIKMAT UCHRASHUVI - Shahnoza Izmurodova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qur’oni Karimning “Kahf” surasida bayon etilgan Muso alayhissalom va Hizr alayhissalom voqeasi ilmiy-adabiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Masalaning mohiyati Qur’on, hadis va tafsir manbalari, shuningdek, tasavvufiy adabiyot va falsafiy qarashlar doirasida yoritiladi. Maqolada voqeaning zohiriy va botiniy qatlamlari, sabr, ilohiy hikmat hamda ilmning ikki turi — shariat ilmi va laduniy ilmlar o‘rtasidagi tafovut muhokama etiladi. Shuningdek, Muso va Hizr qissasining tasavvufiy talqinlari Jaloliddin Rumiy, Farididdin Attor kabi mutasavviflar merosi asosida ochib beriladi. Adabiy qiyoslarda Alisher Navoiy, Rabg‘uziy hamda jahon adabiyotidagi ramziy timsollar bilan bog‘liqlik ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari ushbu qissaning nafaqat axloqiy, balki falsafiy va adabiy jihatdan ham beqiyos ahamiyatga ega ekanini tasdiqlaydi.