OʻZBEK ADABIYOTI JAHON KONTEKSTIDA - GULRUH MEYLIYEVA SAGDULLAYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada oʻzbek adabiyotining jahon adabiy jarayonidagi oʻrni va ahamiyati yoritiladi. Asosiy eʼtibor oʻzbek adabiyoti namoyandalarining badiiy merosi, ularning asarlarida umuminsoniy gʻoyalar, xalqaro miqyosda tan olingan adabiy hodisalar va tarjimalar orqali dunyo kitobxonlariga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, Sharq va Gʻarb adabiyoti oʻrtasidagi oʻzaro aloqadorlik, ta’sir va o‘zaro boyish jarayonlari misollar yordamida koʻrsatib beriladi. Oʻzbek adabiyoti jahon kontekstida nafaqat milliy badiiy tafakkurning mahsuli, balki global madaniyat rivojiga munosib hissa qoʻshayotgan muhim hodisa sifatida talqin etiladi.