SUN’IY NEYRON TARMOQ USULLARIDAN FOYDALANIB MASHINANI O‘RGANISHDA MA’LUMOTLARGA ASOSLANGAN MODELLASHTIRISH - Dilshodova Dilnavo Yaxyobek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bizning ishimiz sun’iy neyron tarmoqlari kontseptsiyasidan foydalangan holda matematik muammolarni echishni o‘rganish tartibini amalga oshirishga yangi yondashuvni taklif etadi. Matematik muammoni echim topish daraxti shaklida echish jarayonini ko‘rib chiqing. Asl vazifa daraxtning ildiziga joylashtirilgan. Ildizdan qirralar birinchi darajali tepaliklarga boradi. Har bir chekka ruxsat etilgan o‘zgarishlarning qat’iy sinfidan konvertatsiya qilish orqali joylashtiriladi. Birinchi darajali tepaliklarda tegishli transformatsiyadan so‘ng olingan vazifa holatlari joylashtiriladi. Har bir qovurg‘aning vazni -1 dan +1 gacha bo‘lgan intervalda haqiqiy sonni ifodalaydi. Bundan tashqari, birinchi darajali tepaliklardan ushbu tepaliklarda joylashgan maqsadli bayonotlarning o‘zgarishiga mos keladigan qirralar chiqadi va hokazo. Daraxt cho‘qqilar (barglar) bilan tugaydi, yoki ushbu muammoning echimlarini yakunlaydi (noma’lum qiymatlarni o‘z ichiga oladi) yoki muammoni yanada o‘zgartirish mumkin bo‘lmagan puffinlar. Shuni ta’kidlash kerakki, daraxt nafaqat to‘g‘ri bajarilgan vazifa o‘zgarishlarini, balki transformatsiyalarning noto‘g‘ri qo‘llanilishi yoki arifmetik xatolardan kelib chiqadigan ba’zi noto‘g‘ri harakatlarni ham o‘z ichiga olishi mumkin. Bunday yo‘llar muammoni hal qilishga olib kelishi mumkin (bu noto‘g‘ri bo‘ladi). Aytaylik, talaba ko‘rib chiqilayotgan muammoni to‘g‘ri hal qiladi (mustaqil ravishda yoki o‘qituvchining yordami bilan). Natijada, daraxtning ildizdan yechimga olib boradigan ko‘plab yo‘llaridan biri tanlanadi. Bu erda bu hodisa to‘g‘ri yo‘lda bo‘lgan qirralarning tarozi qiymatlarini oshirish va o‘lik yo‘llarda joylashgan qirralarning qiymatlarini kamaytirish orqali kodlanishi mumkin.